Center za krepitev zdravja

Promocija zdravja na delovnem mestu

Center za krepitev zdravja, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Ljutomer, razpisuje delavnice in svetovanja za promocijo zdravja na delovnem mestu, iz različnih tem: zdrav življenjski slog, prehrana, gibanje, tehnike sproščanja, stres, dejavniki tveganja in njihovo zmanjševanje.

Z nami lahko v stik vstopijo vsi delodajalci podjetij in zavodov, ki bi želeli svojim delavcem omogočiti zdravo delovno okolje. Strokovnjaki centra za krepitev zdravja tako delavnice in svetovanja izvajajo na dogovorjenih lokacijah po terenu in so brezplačna.

Prijave in informacije za delodajalce po telefonu (02) 585 14 70 ali elektronski pošti [email protected].

RAZPISANE DELAVNICE

  • Zdrava izbira in priprava hrane
  • Varna, zdravju koristna telesna dejavnost
  • Kako prenehati kaditi in kako ostati nekadilec?
  • Odgovorno uživanja alkohola
  • Praktični načini za obvladovanje stresa v vsakdanjem življenju
  • Kako prepoznati in obvladati depresijo in tesnobo?
  • Kako preprečiti nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni?

  • Informacije o telesni zmogljivosti
  • Svetovanje glede ustrezne telesne dejavnosti

  • Informacije o normalnih in mejnih vrednostih krvnega tlaka
  • Pomen normalnih vrednosti za zdravje
  • Kako pravilno meriti krvni tlak in kdaj je smiselno meriti krvni tlak?
  • Dejavniki tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka
  • Znanje in podpora za spreminjanje življenjskih navad, ki negativno vplivajo na krvni tlak

  • Kaj je holesterol, katere so ciljne vrednosti krvnih maščob?
  • Dejavniki tveganja za nastanek zvišanih maščob v krvi
  • Vpliv življenjskega sloga na maščobe v krvi
  • Prehranska priporočila pri zvišanih vrednostih

  • Kaj je motena toleranca za glukozo?
  • Kaj se zgodi v telesu, da se krvni sladkor dvigne nad normalne vrednosti?
  • Preventivno ravnanje in prehrana

  • Kaj je sladkorna bolezen tipa 2?
  • Potek zdravljenja
  • Kako lahko obvladujem sladkorno bolezen?
  • Preventivno ravnanje

  • Hranila in njihov pomen
  • Ritem prehranjevanja in velikost porcije obroka
  • Skupine živil in zdrave izbire
  • Sol in sladkor v prehrani
  • Zdravo nakupovanje in zdrava priprava hrane
  • Uporaba dnevnika prehranjevanja
  • Načrtovanje obrokov in sestavljanje jedilnikov

  • Doživljanje stresa
  • Razvijanje čustvenega zavedanja – prepoznavanje in obvladovanje čustev
  • Duševne motnje, povezane s stresom
  • Reševanje problemov – načrtovanje odziva na stresne situacije, izboljšanje delovanjav
  • vsakodnevnem življenju
    • Kdaj so tehnike sproščanja učinkovite?
    • Splošna priporočila pri izvajanju tehnik sproščanja
    • Spoznavanje in preizkus treh različnih tehnik sproščanja (dihalne vaje, progresivna mišična relaksacija in vizualizacija pomirjujočega dogodka)