ROŽNATI OKTOBER - Svetovni mesec boja proti raku dojk

09 Oct, 2023

Rak dojk je v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah, za njim pa lahko zbolijo tudi moški. Po podatkih Registra raka v Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.500 oseb. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, umrljivost se počasi zmanjšuje predvsem na račun zgodnjega odkrivanja.

V Centru za krepitev zdravja ZD Ljutomer osveščamo o pomenu zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in možnostih zdravljenja. Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost, ohranjanje zdrave telesne mase, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola, lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka dojk ali ga vsaj zamaknemo na kasnejši čas.

Velik poudarek vsakoletnega osveščanja namenjamo zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Pozornost na svoje zdravje, redni mesečni samopregledi dojk in odzivanje na vabila državnega presejalnega programa DORA so ključni za zgodnje odkrivanje morebitnih sprememb, ki lahko izboljšajo možnosti uspešnega zdravljenja. Razumeti moramo, da je osveščanje le prvi korak. Pomembno je predvsem spreminjanje navad, zato naše akcije stremijo k spodbujanju ljudi k ukrepanju za ohranjanje zdravega življenjskega sloga in zgodnjega odkrivanja morebitnih sprememb.

NAJBOLJŠI PRIJATELJICI POTIPAJ PO ZDRAVJU  je slogan letošnje kampanje Skupnosti Europa Donna. Ni nam vseeno za naše prijateljice, ne želimo, da zbolijo. Zato letošnja kampanja prinaša pomembno sporočilo in nagovarja ženske, da redno opravljajo samopregled dojk in samopregled priporočijo tudi svojim prijateljicam.

 

Za vse, ki ste zamudili prispevek Nine Maučec, dipl.m.s., ki je govorila o raku dojk na Radiu Maxi, ga najdete TUKAJ!