Meseca ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke

13 Mar, 2023

MESEC MAREC JE 

MESEC,

KI JE NAMENJEN 

OZAVEŠČANJU O RAKU DANKE

IN DEBELEGA ČREVESJA

 

 

Mojih 10 najboljših sekund  je geslo letošnjega mednarodnega meseca ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke, ki ga vsako leto v marcu obeležujemo v več kot 40 evropskih državah. Cilj je, da čim več ljudi spozna prednosti in dobrobiti zgodnjega odkrivanja raka debelega črevesa in danke, kar omogoča prav presejalni program, ki zelo uspešno deluje tudi v Sloveniji že deset let.

Kljub temu, da se rak debelega črevesa in danke razvija počasi (od osem do deset let), še vedno večino bolnikov odkrijejo v napredovalih stadijih. Zato je presejanje še toliko pomembnejše, še zlasti zato, ker je zdravljenje zgodnjih stadijev raka cenejše, krajše in za bolnika veliko lažje. Prav zato je letošnje geslo meseca marca Mojih 10 najboljših sekund, ki simbolizirajo čas, ki je potreben za to, da vzamemo vzorec blata in ga pošljemo v referenčni center, v Sloveniji je to Program Svit. Neznatnih deset sekund, ki v življenju ne pomenijo nič, a lahko prav to življenje rešijo.

 

Program Svit učinkovito deluje, a želeli bi si še višje odzivnosti. Vse, ki prejmete vabilo, zato vljudno vabimo, da se nanj tudi odzovete .

 

https://www.program-svit.si/

http://europacolon.si/mednarodni-mesec.html