MAJHEN UGRIZ - TEŽKE POSLEDICE

05 Mar, 2024

Klopni meningoencefalitis (KME)  je resna virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa, za katero pa žal ne poznamo zdravila. Bolezen se kaže z znaki splošne utrujenosti, slabega počutja, vročino, glavobolom, bolečinami v vratu, mišicah in sklepih, vrtoglavico ter slabostjo. Vse našteto lahko vodi tudi v trajne ohromitve ali celo smrt.

Pri starejših bolezen v povprečju tudi težje poteka in pogosteje pušča trajne posledice, zato je smiselno, da se pred njo zaščitimo že prej. KME najučinkoviteje preprečujemo s cepljenjem, ki je priporočljivo za vse osebe, starejše od enega leta, ki bivajo oz. so aktivni na območju, kjer so klopi dejavni. 

Od leta 2019 je v Sloveniji v program cepljenja uvedeno cepljenje odraslih in otrok proti KME, in sicer za otroke po dopolnjenem enem letu starosti ter odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let starosti. Cepljenje za to skupino se opravi s 3 brezplačnimi odmerki cepiva. Cepljenje pripada tudi zamudnikom (otroci, rojeni l. 2016 ali kasneje ter odrasli, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali kasneje in še niso prejeli 3 brezplačnih odmerkov.

Če se želite zaščititi pred KME, pokličite ambulanto izbranega zdravnika, kjer vam bomo podali vse potrebne informacije v zvezi s cepljenjem.