Kopališče Ljutomer - prikaz reševanja utopljenca

17 Aug, 2022

V nedeljo, 31. julija 2022, je na Letno kopališče Ljutomer potekal prikaz "reševanja utopljenca iz vode". 

Namen tega prikaza je, da širša populacija (v tem primeru so bili to obiskovalci kopališča) različnih starosti osveži in nadgradi svoje znanje o nudenju prve pomoči, nudenju temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja (avtomatski eksterni defibrilator) v primeru utopitve. 

Prikaz je potekal po že znanem scenariju: 

Kopalec Nik je bil nepreviden in zajel večjo količino vode. S tem je prišlo do prenehanja dihanja, izgube zavesti in posledično do srčnega zastoja. To je takoj opazil reševalec iz vode Grega, ki je utopljenca izvlekel iz bazena. Tam sta situacijo prevzeli članici ekipe prve pomoči OZRK Ljutomer KORK Stara nova vas Janja in Sara, ki sta prikazali pravilno zaporedje korakov (varnost, odzivnost, dihalna pot in dihanje, oživljanje) in nudenje temeljnega postopka oživljanja z uporabo AED-ja. Med tem je Janja poklicala na številko 112 in sporočila vse potrebne podatke. Kmalu za tem je utopljenec pričel dihati, ker pa je bil še vedno nezavesten, sta jo dali v stabilen bočni položaj. Takrat je na bazen prispelo reševalno vozilo nujne medicinske pomoči iz ZD Ljutomer. Reševalca Marko in Miha sta prevzela nadzor nad utopljencem, preverila življenjske znake in ga transportirala do najbližje bolnišnice.

Prizor je bil zaigran, zato so vsi akterji svoje delo opravljali mnogo bolj počasi (da so gledalci lažje opazovali), kot bi to počeli v realni situaciji. S tem je bilo prikazano pravilno zaporedje dogodkov reševanja utopljenca.