14. november 2023 - Svetovni dan sladkorne bolezni

16 Nov, 2023

Sladkorna bolezen je skupina različnih bolezni. Najpogostejše so sladkorne bolezni bolezni tipa 1 in 2 ter nosečniška sladkorna bolezen. Obstajajo pa tudi druge vrste sladkorne bolezni.

Krvni sladkor sicer v normalnih mejah vzdržuje hormon inzulin, ki ga izdeluje trebušna slinavka. Kadar trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali pa se telesna tkiva na inzulin ne odzivajo v dovolj veliki meri, se krvni sladkor dvigne nad normalno mejo.

Previsok krvni sladkor lahko z leti okvari drobno in veliko žilje ter lahko povzroči možgansko kap, srčno kap, ledvično odpoved, slepoto, okvaro živcev in skupaj z okvaro ožilja nog lahko privede do amputacije. Te posledice previsokega krvnega sladkorja imenujemo kronični zapleti sladkorne bolezni. Dobra novica pa je, da lahko te zaplete uspešno preprečujemo z zdravljenjem previsokega krvnega sladkorja, krvnega tlaka in krvnih maščob, oziroma jih odkrivamo v zelo zgodnjem obdobju, ko lahko s kakovostnim zdravljenjem upočasnimo njihovo napredovanje. Ko se zapleti pojavijo, jih žal še ne znamo odpraviti. Vseeno pa obstajajo načini, ki bolnikom zagotavljajo čim bolj kakovostno življenje.

Več o sladkorni bolezni lahko najdete na spletni strani www.obvladajmosladkorno.si. V Centru za krepitev zdravja ZD Ljutomer pa se lahko udeležite tudi delavnic vezanih na tematiko sladkorne bolezni, in sicer delavnic Zvišan krvni sladkor, S sladkorno boleznijo skozi življenje ter Sladkorna bolezen tipa 2. Več informacij o delavnicah izveste na telefonu (02) 585 14 70 ali mailu [email protected]. Vabljeni k udeležbi.